ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 5 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ/Σ θα συμμετάσχει στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία της 10ης Ιουνίου και καλούμε τους εργαζόμενους συναδέλφους μας να δώσουν το αγωνιστικό τους παρών ενωμένοι και οργανωμένοι.

Το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί κορυφαία πρόκληση και μάχη για όλο τον κόσμο της εργασίας σε εθνικό, τοπικό επίπεδο. Η κυβέρνηση προκλητικά εμφανίζει ως δήθεν φιλεργατικό, ένα τόσο σαρωτικό νομοσχέδιο σε βάρος των συμφερόντων των δυνάμεων της εργασίας.

Ο βασικός πυλώνας του Νομοσχεδίου είναι η αποδυνάμωση της συλλογικής διάστασης των εργασιακών σχέσεων, η ελαστικοποίηση του ωραρίου κατά τις ανάγκες του εργοδότη και η διευκόλυνση των απολύσεων.

Το Υπουργείο Εργασίας συμπεριέλαβε κάποιες ρυθμίσεις (όπως η άδεια πατρότητας, κλπ) που λειτουργούν όπως το δόλωμα, για την συναίνεση.

Η συμμετοχή σύσσωμου του εργατικού κόσμου σε ενωτικές κινητοποιήσεις, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ  για να αποσυρθούν οι διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου και ΚΑΛΟΥΜΕ την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τον πυρήνα των ακραίων αντεργατικων και αντιλαϊκών πολιτικών της.

Μέσα σε αυτό το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά υπάρχουν διατάξεις που ανατρέπουν ό,τι έχει απομείνει από το δίκαιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της ρύθμισης του χρόνου εργασίας, των απολύσεων, της συνδικαλιστικής λειτουργίας, της απεργίας αλλά και των εργασιακών-ελεγκτικών θεσμών. Διατάξεις που αποδομούν πλήρως δυο θεμελιώδεις για τις συλλογικές συμβάσεις νόμους, τον ν.1264/82 και τον ν. 1876/90.

Διατάξεις οι οποίες :

  • παραπέμπουν στην άνιση ατομική διαπραγμάτευση εργοδότη-εργαζόμενου κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα όπως το ωράριο και η οργάνωση του χρόνου εργασίας.
  • θέτουν νέα εμπόδια στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στη σύναψη αλλά και στην εγκυρότητα των ΣΣΕ, αντί να τις ενισχύσουν
  • προωθούν συνειδητά τις ατομικές συμβάσεις, για παραπέρα απορρύθμιση και υποβάθμιση της εργασίας.
  • επιδιώκουν την ακύρωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας, την υπονόμευση των συνδικαλιστικών λειτουργιών στο σύνολό τους, αντί να στηρίξουν και να ενισχύσουν, στις απαιτητικές συνθήκες της ψηφιακής εποχής, τον ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων ως πυλώνα του διαλόγου
  •  διευκολύνουν με μια σειρά διατάξεων τις απολύσεις, ακυρώνοντας, για την πλειοψηφία των απολυμένων, το δικαίωμα ανάκτησης της εργασίας τους εφόσον δικαιωθούν στα δικαστήρια.
  • Και τέλος με την πρόταση μετατροπής του ήδη αποδυναμωμένου ΣΕΠΕ σε «Ανεξάρτητη Αρχή», δίνουν σαφές μήνυμα απόσυρσης του Κράτους από τον κομβικό τομέα του ελέγχου εφαρμογής της Εργατικής Νομοθεσίας και των ΣΣΕ, σε μια αγορά εργασίας που ήδη πλήττεται από παραβατικότητα, εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία.

Τα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν είναι διαπραγματεύσιμα.

 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΗ ΣΤΙΣ 10 ΠΜ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ….

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΞΗΛΩΜΑΤΟΣ ΣΣΕ ΚΑΙ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ !!!

                                                                            Για τον Σ.Ε.ΠΑ.Τ.   

             Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                     Ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ.                                                                                                                                         

           Γιάννης Ζ. Δραμουντάνης                                              Βαγγέλης Η. Δραμουντάνης

Please follow and like us:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗΣ

Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας
Κλείσιμο